ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΑΣΩΠΙΑΣ

Ιανουάριος 2012

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ Λ.Τ. ΑΣΩΠΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΕΤΟΣ 3ο ΦΥΛΛΟ 17ο

Οι τ? αμφ? Αρμ? ενέμοντο και Ειλέσιον και Έρύθρας             (Ομήρου Ίλιάδα. Β΄ 499)

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «COMENIUS»

Στο πρόγραμμα Comenius η δουλειά των μαθητών συνεχίζεται... Πριν από τις γιορτές είχαμε πάρει συνεντεύξεις από δύο γονείς μαθητών, από την κα Νικολάου και τον κ. Κατσέλη. Οι συνεντεύξεις βιντεοσκοπήθηκαν, μεταφράστηκαν και στο τέλος έγινε ο υποτιτλισμός τους στην αγγλική γλώσσα. Τώρα είναι έτοιμα να ανεβούν στο διαδίκτυο.

Το τελικό ερωτηματολόγιο αφού μεταφράστηκε στα Ελληνικά, διαμορφώθηκε σε δίγλωσσο έντυπο και θα μοιραστεί στους γονείς για να απαντηθεί. Τα ερωτηματολόγια απαντημένα από όλους τους γονείς του σχολείου, θα αποτελέσουν το υλικό που θα έχει η ομάδα των μαθητών στη συνάντηση της Ισπανίας. Όλες οι εργασίες όπως οι συνεντεύξεις, οι μεταφράσεις, οι υποτιτλισμοί και οι ηλεκτρονικές διαμορφώσεις των κειμένων έγιναν από τους μαθητές. Αρωγοί στην προσπάθειά των μαθητών ήταν οι καθηγήτριες των ξένων γλωσσών κες Κώνστα και Γεωργίου και οι υπεύθυνες καθηγήτριες για το πρόγραμμα Comenius, κα Πιλαφά και κα Τσιώλη.

Όσον αφορά την επιλογή του Logo του προγράμματος, το Logo που τελικά επιλέχθηκε ήταν ένα από τα προτεινόμενα της Αυστρίας. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ένα από τα δικά μας Logo πήρε τη δεύτερη θέση.

Τα δύο πρώτα Logos σε ψήφους ήταν:

Αυστρία

Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

 

Η υγιεινή διατροφή παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα ώστε να είναι υγιές. Έχει ποικιλία και είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ενώ περιέχει ελάχιστα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα του εμπορίου όπως: το κρέας, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το τυρί. Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε ενέργεια συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Πάνω από όλα όμως τη διατροφή σας πρέπει να την απολαμβάνετε!

Με την υγιεινή διατροφή ελαττώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών και άλλων παθήσεων όπως κάποιες μορφές καρκίνου. Η υγιεινή διατροφή είναι ιδιαίτερα ενεργητική για την καρδιά σας. Επιδρά με διάφορους τρόπους όπως:

-Βοηθά να διατηρείται η ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα.

-Βοηθά να βελτιώσετε και να μην πάρετε βάρος.

Εκτός από θέματα υγείας η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την εμφάνιση σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τρώτε υγιεινά.

Θυμηθείτε: Μην προσπαθείτε να τα αλλάξετε όλα αμέσως!!!

Μερικές μικρές αρχικές αλλαγές θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά! Ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων: γάλα, λαχανικά, ψωμί, δημητριακά, φρούτα, ψάρια, πουλερικά, κρέας.   Εργασία από το μάθημα οικιακής οικονομίας της Α΄ Γυμνασίου

                                   Α΄ Γυμνασίου  Κουκουβίνου Μενελία

 

 

 

 

ΤΑ ΤΑΛΕΝΤΑ ΜΑΣ...

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η συνέχεια από το διήγημα της Πλιάκου Μαγδαληνής μαθήτριας της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, Απολαύστε το....

-Μεγαλειότατε...

-΄Έμιλυ, μίλα μου στον ενικό, σε παρακαλώ.

-Εντάξει, αλλά δεν καταλαβαίνω που θες να καταλήξεις.

-Έμιλυ, θέλω να σου δώσω όλη την αγάπη που έχω. Θα με αφήσεις να γίνω φίλος σου;

-Ένας άντρας δεν μπορεί να είναι φίλος με μια γυναίκα. Τον κορόιδεψα λέγοντάς του τα λόγια που μου είχε πει.

-Τότε... Εσύ θα γίνεις γυναίκα μου;

Σάστισα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, τι να κάνω. Δεν περίμενα να έχουν τέτοια κατάληξη τα πράγματα.

Στην πραγματικότητα δεν ήξερα αν ήμουν ερωτευμένη μαζί του ή όχι. Δεν γινόταν να παντρευτώ κάποιον που δεν είμαι ερωτευμένη, που δεν ξέρω καν τι αισθήματα έχω γι' αυτόν, που τον ξέρω μόνο δύο μέρες. Αλλά από την άλλη οι γονείς μου θα με πάντρευαν έτσι κι αλλιώς με κάποιον πλούσιο, είτε τον γνώριζα, είτε όχι. Ίσως θα ήταν καλύτερα να παντρευτώ κάποιον που συμπαθώ και στην συγκεκριμένη περίπτωση, θα είναι και οι γονείς μου παραπάνω από ικανοποιημένοι. Και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα που έμοιαζαν με αιώνες, έσβησαν όλα τα όνειρα μου

-Ναι, Ερρίκο, θα σε παντρευτώ.

Προσπάθησα να φαίνομαι χαρούμενη. Τότε χαμογέλασε με πλησίασε και φίλησε γλυκά τα χείλη μου.

Ξαφνιάστηκα.

-Αύριο θα έρθεις μαζί μου, στο παλάτι μου.

-Αύριο; Τόσο σύντομα;

-Ναι, τo βράδυ θα πραγματοποιηθεί βασιλικός χορός για να ανακοινώσω το γάμο μας και την άλλη μέρα θα παντρευτούμε. Με τους γονείς σου έχω μιλήσει εγώ, ετοιμάζουν τα πράγματά σου.

   Αυτό ήθελε να συζητήσει μαζί τους, ότι και να απαντούσα εγώ το ίδιο θα ήταν.

-Ε... Πρέπει να πάω σπίτι μου.

-Ναι, φυσικά, εξάλλου, είναι η τελευταία σου μέρα εκεί.

Έπρεπε να μου το υπενθυμίζει συνέχεια; ΄Εφυγα σχεδόν τρέχοντας. Όταν έφτασα και άνοιξα την πόρτα, είδα τη μητέρα μου να με περιμένει μ' ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο.

-Κοριτσάκι μου, έλα εδώ να σε αγκαλιάσω. Αύριο θα φύγεις και πότε θα σε ξαναδώ;

-Αφού όλη σου τη ζωή αυτό περίμενες, δεν θα σου λείψω, το μόνο που θες είναι να υπερηφανεύεσαι ότι η κόρη σου έγινε βασίλισσα! Ξέσπασα τα νεύρα μου πάνω της και της είπα κάτι που ποτέ δεν θα τολμούσα να πω.

-Έμιλυ πως μιλάς έτσι στη μητέρα σου. Εκείνη την ώρα μπήκε μέσα ο πατέρας μου.

Μπήκα στο δωμάτιό μου και χύθηκα πάνω στο κρεβάτι μου. Τα πρώτα δάκρυα είχαν αρχίσει ήδη να κυλάνε και τώρα πια είχα αρχίσει να κλαίω. Μετά από κάποια ώρα αποκοιμήθηκα.

Όταν άνοιξα τα μάτια μου ήθελα τόσο πολύ να πιστέψω πως όλα αυτά ήταν ένα όνειρο, όμως ήξερα πολύ καλά πως αυτό που ζούσα ήταν πέρα για πέρα αληθινό. Αφού ετοιμάστηκα, πήρα πρωινό με τους γονείς μου. Έδειχναν χαρούμενοι, είναι η μέρα που περίμεναν από τότε που γεννήθηκα.

Τη σιωπή διέκοψε ο πατέρας μου.

-Κοίταξε να μην δείχνεις έτσι όταν έρθει ο βασιλιάς.

-Μην ανησυχείς πατέρα, θα είμαι όπως πρέπει.

-Έμιλυ, δεν καταλαβαίνω την συμπεριφορά σου, όλα τα κορίτσια αυτό περιμένουν, θα γίνεις βασίλισσα, υπάρχει κάτι καλύτερο;

-Τώρα γιατί είσαι έτσι; Νόμιζα πως τον συμπαθούσες τον βασιλιά.

-Ναι μητέρα, τον συμπαθούσα, αλλά έχει διαφορά η συμπάθεια από τον γάμο. Ο μόνος λόγος που δέχτηκα, ήταν για να αποφύγω το ενδεχόμενο να με παντρέψετε με κάποιον που ούτε καν θα μου άρεσε.

-Σε λίγη ώρα φεύγεις. Δεν ετοιμάσαμε τα πράγματά σου, ο βασιλιάς Ερρίκος είπε πως δεν χρειάζεται να πάρεις τίποτα μαζί σου, θα σου πάρει

ό,τι θέλεις εκείνος.

Ο πατέρας μου αδιαφόρησε πλήρως για αυτά που τους είπα.

Η μητέρα μου σηκώθηκε και μου έκανε νόημα να σηκωθώ κι εγώ.

Αφού ετοιμάστηκα πήγαμε στο σπίτι του Μαρκ. Απ' έξω ξεχώριζε μια σκουρόχρωμη άμαξα με χρυσές λεπτομέρειες, μπορούσες να διακρίνεις δύο παγόνια με ανοιχτές τις ουρές τους στις πόρτες ενώ στην πίσω πλευρά υπήρχε ζωγραφισμένο το σήμα του βασιλείου.

Όταν έφτασα δίπλα στην άμαξα είδα τον Ερρίκο να με περιμένει. Με πλησίασε, πήρε το χέρι μου και το φίλησε.;

-Κάθε μέρα και πιο όμορφη. Του χαμογέλασα.

Είσαι έτοιμη; -Ναι, μόνο, δώσε μου ένα λεπτό. Την πλησίασα.

Κοίταξα γύρω μου και είδα τη μητέρα του Μαρκ, εκείνος όμως δεν ήταν πουθενά.

-Που είναι ο Μαρκ; -Δεν είναι εδώ, έχει πάει σε μια δουλειά.

-Σε μια δουλειά; -Ναι, κάπου τον έστειλε ο πατέρας σου. -Τι πράγμα!;!

Δεν είναι δυνατόν! Μα γιατί το έκανε αυτό ο πατέρας μου;

Γύρισα προς το μέρος του.

-Που είναι ο Μαρκ;                                                                     Συνεχίζεται....

                                                          

Η ομάδα σύνταξης

Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

B΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

Σύμβουλος σύνταξης: Τόλου Όλγα (Κοινωνιολόγος)

Επιμέλεια: Πιλαφά Κατερίνα (Μαθηματικός)

 

 

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την προσφορά των Πρωτοχρονιάτικων πιτών για τις μαθητικές κοινότητες του σχολείου μας.

Επίσης ευχαριστούμε τον συντοπίτη μας και γονέα Δημήτριο Κουκουβίνο για τα υλικά και την εργασία πάκτωσης του ιστού της σημαίας του σχολείου.

 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ Μ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

 

Για να   περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις των ΜΜΕ στην εποχή μας, είναι απαραίτητο οι δημοσιογράφοι να εμφορούνται από αξίες, προκειμένου η προσφορά τους στη κοινωνία να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Αναμφισβήτητα οι δημοσιογράφοι μπορούν να το πετύχουν αυτό με πολλούς τρόπους. Αρχικά, θα πρέπει να πληροφορούν τους πολίτες με αντικειμενικότητα ώστε να τους ενημερώνουν όσο το δυνατό καλύτερα. Αυτό θα κάνει καλό σε όλους έτσι ώστε να έχουν ευθυκρισία και να μην παθητικοποιούνται, να είναι ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στα κοινά. Επιπρόσθετα, θα ήταν κατάλληλο οι δημοσιογράφοι να μην εμπεριέχουν μαζί με την είδηση, το σχόλιο γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους θεατές. Έχουμε πολλά παραδείγματα καναλιών στα οποία η είδηση συνυφαίνεται με το σχόλια, με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές να μπερδεύονται και να θεωρούν ως γεγονός την προσωπική ερμηνεία του εκάστοτε δημοσιογράφου. Όμως αυτό που θα ήταν καλύτερο για όλους είναι οι δημοσιογράφοι να μην υποστηρίζουν κάποια κομματική παράταξη ακόμα και αν υπάρχει χρηματικό έπαθλο. Θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους και να λένε με αμεροληψία τα γεγονότα ακόμα και αν είναι επιζήμια προς αυτούς.

 

(Απόσπασμα από εργασία στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα) Β΄ Λυκείου

Ανδρονίκη Νικολάου.

 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ

Στις 18 Ιανουαρίου 2012 κόψαμε τις πρωτοχρονιάτικες πίτες στο σχολείο μας οι οποίες επεφύλασσαν από ένα δώρο για κάθε μαθητή που θα κέρδιζε το φλουρί. Από την Α΄ Γυμνασίου το φλουρί κέρδισε ο Δημήτριος Κοτσίφης, από την Β΄ Γυμνασίου η Ειρήνη Τσιάκαλι και από την Γ΄ Γυμνασίου η Κατερίνα Δουγέκου και ο Δημήτρης Δούσης.

Από το Λύκειο το φλουρί κέρδισε η Τσέλα Χριστίνα της Α΄ Λυκείου.

Στους τυχερούς μοιράστηκε συμβολικά από ένα βιβλίο.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές καλή πρόοδο και καλή τύχη στη ζωή τους

 

 

 

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ

Η θεατρική ομάδα «Δήλια Δρώμενα» -στην οποία συμμετέχουν και μαθητές του σχολείου μας-υπό την σκηνοθεσία της Ελένης Οικονομίδου ανέβασε την παιδική παράσταση «Ρομπότ των δασών».

Η πρώτη παράσταση έγινε την Κυριακή 15/01/2012 στο Θέατρο Παπαδημητρίου της Χαλκίδας. Η ιστορία εκτυλίσσετε σε ένα καμένο δάσος όπου τα ζώα του είχαν παράπονα. Μεταξύ αυτών ζούσαν μία αλεπού, ένας γάιδαρος, ένα κοράκι, ένας σκύλος και ο βασιλιάς των ζώων, το λιοντάρι. Το λιοντάρι είχε ανοίξει γραφείο παραπόνων όπου εκεί όλα τα ζώα μάζεψαν τα παράπονά τους και τα έστειλαν στον άνθρωπο.. Αν θέλετε να μάθετε το τέλος της ιστορίας μας σας περιμένουμε κάθε Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο Αυλώνα στις 11:00 π.μ. Η είσοδος ελεύθερη....

Ηθοποιοί με τη σειρά εμφάνισής τους:

ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Ζωή Καραπέτσα.

ΑΛΕΠΟΥ: Αναστασία Φίστη, Χριστίνα Κατσέλη.

ΓΑΙΔΑΡΟΣ: Δημήτρης Γιασυράνης.

ΣΚΥΛΟΣ: Αλέκος Αγγελόπουλος.

ΚΟΡΑΚΙ: Μαριεντίνα Βλάχου., Μαγδαληνή Πλιάκου.

ΡΟΜΠΟΤ: Κατερίνα Ζάκα, Άννα Καλιοφώτη.

Χριστίνα Κατσέλη   Β΄Λυκείου

 

 

 

 

OI AΓΡΟΤΕΣ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

 

Φωτοβολταϊκά: μια πολλά υποσχόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας

Πολλά κτήματα στο νομό Βοιωτίας και ιδιαίτερα στο χωριό Ασωπία του Δήμου Τανάγρας είναι σπαρμένα φωτοβολταϊκα: την πιο διάσημη πηγή ενέργειας και πάνω απ? όλα μια σχετικά εύκολη πηγή εσόδων. Κυρίως οι αγρότες της περιοχής επιδίδονται σε αυτό, διότι έχουν λόγω επαγγέλματος κτήματα και κάποια έκπτωση στο ρεύμα και σε τυχόν δάνειο που έχουν πάρει.

Τα φωτοβολταϊκά είναι η πιο διαδεδομένη πηγή ενέργειας, ειδικότερα στον αγροτικό κλάδο, διότι λόγω επαγγελματικής υπόστασης οι αγρότες διαθέτουν κτήματα κενά. Εκτός από αυτό, παρέχουν ένα καλό εισόδημα: 3000 ευρώ ετησίως, ποσό αρκετά ικανοποιητικό για πολλές οικογένειες στις μέρες μας. Υπάρχουν 2 είδη φωτοβολταϊκών: τα απλά και τα τράκερ, τα οποία χειμώνα-καλοκαίρι γυρίζουν εκεί όπου βρίσκεται ο ήλιος. Τα φωτοβολταϊκά δε θέλουν ήλιο, θέλουν ζεστή μέρα, για να έχουν καλή απόδοση. Αν τυχόν κάποιος πάρει δάνειο από τράπεζα, το δάνειο εξοφλείται άμεσα από τη ΔΕH μέχρι 5 χρόνια. Επιπλέον, κάθε 15 μέρες το καλοκαίρι ή πιο σπάνια το χειμώνα συνιστάται να καθαρίζονται οι καθρέφτες διότι πιάνουν σκόνη και μειώνεται η απόδοση. Δεν υπάρχει κίνδυνος σπασίματος τζαμιών, διότι πρόκειται για τριπλά τζάμια τα οποία θρυμματίζονται μόνο αν κάποιος πυροβολήσει τη βάση.

 

Κατερίνα Κατσέλη Β΄ Λυκείου

 

ΠΟΙΗΜΑ

 

Κοπέλα άνοιξε χαρτί και είδε ότι λέγει΄

πως για κείνη ένας νιός ζει και την προσμένει!

 

Εξηγεί τα κάλλη της, την ιδιαίτερη ομορφιά της,

τη μαγική λαλιά της, τα μάτια τα γλυκά της!

 

Συναισθήματα δημιουργεί, γοητευμένη αισθάνεται,

χαρά μεγάλη προξενεί, στης αγάπης δίχτυα πιάνεται!

 

?Θαρρώ με αγαπά πολύ? εσκέφτεται , ?κι αυτό με συγκλονίζει?

?θαρρώ πως παντρειά ελπίζει, δαχτυλίδι να χαρίσει?!

 

Συγκίνηση δημιουργεί, χαρά μεγάλη,

Αγάπη σαν κι αυτή δεν θα υπάρξει άλλη!

 

Βασιλική Τούντα Α΄ Λυκείου

 

 

 

ΑΝΕΚΔΟΤΑ

Προτιμούσε να   αφαιρέσει

Ο πρόεδρος στον κατηγορούμενο:

«κατηγορούμενε, καταδικάζεσαι σε φυλάκιση 10 ετών. Έχεις να προσθέσεις τίποτα;»

«να προσθέσω όχι, μήπως γίνεται να αφαιρέσουμε κάτι, κύριε πρόεδρε;»

 

Το θαύμα

«γιατρέ, μ? αυτά τα γυαλιά που μου έδωσες θα βλέπω καλά;» ρωτά ο μπάρμπα- Πέτρος.

«φυσικά.»

«και θα μπορώ να διαβάζω και να γράφω;»

«βέβαια και θα μπορείς να διαβάζεις και να γράφεις», απαντά σοβαρός ο γιατρός.

«να σε φιλήσω, γιατρέ, γιατί μέχρι τώρα ήμουν αγράμματος!» απαντά ενθουσιασμένος ο μπάρμπα- Πέτρος.

Κόκαλο ο γιατρός!

 

Ήταν διακριτική!

Ο σύζυγος στη σύζυγο:

-κι άλλο φόρεμα αγάπη μου; Μα καλά, που νομίζεις ότι βρίσκω τόσα λεφτά για να πληρώνω τα καπρίτσια σου;

Και η σύζυγος με γλυκιά φωνή:

-Μα, αγάπη μου, ξέρεις πολύ καλά ότι δεν ήμουν ποτέ περίεργη!

 

Φωνή συνείδησης

Πρόεδρος του δικαστηρίου:

-μα καλά, την ώρα που έκλεβες δεν άκουσες τη φωνή της συνείδησης σου;

-όχι, κύριε πρόεδρε. Προφανώς η φωνή του στομαχιού μου ήταν τόσο δυνατή που την κάλυψε.

 

Επιτάχυνση

«έκανε τίποτα ο γιατρός για να επιταχύνει τη θεραπεία σου;»

«ναι! Μου είπε ότι θέλει 30 ευρώ για κάθε επίσκεψη!»

 

Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ   Κόλλια Αιμιλία-Κατερίνα Κουκουβίνου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Μετρητής επισκέψεων
57496
TodayToday2
YesterdayYesterday11
This_WeekThis_Week127
This_MonthThis_Month431
All_DaysAll_Days57496

Εργασίες

Εκπαιδευτικό υλικό

Πρόσφατα άρθρα

Login Form

Ημερολόγιο

May 2024
SMTWTFS
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Η ώρα τώρα